§ 5 In- en uitzoomen

Google maps

Heb je Google Maps of een ander GPS-systeem op je telefoon staan? Pak het er eens bij en zoom met je vingers in en uit. De schaal verandert.

Matroesjka

Ken je matroesjka? Dat is een holle, houten pop die uit andere, kleinere holle, houten poppen bestaat. De kleinere pop past in de grotere pop. Zo zit het eigenlijk ook met schaalvergroting en schaalverkleining. Lokaal niveau maakt onderdeel uit van het regionale niveau, regionaal weer van nationaal, nationaal weer van internationaal en internationaal weer van mondiaal. Op elk matroesjka kun je als het ware de namen van de schalen schrijven. De grootste matroesjka zou dan ‘mondiale schaal’ heten en bevat alle andere schalen.

Atlantist Studio, Shutterstock

Welke schaal vind je interessant?

Welke schaal vind jij het leukst? Wat spreekt jou het meest aan? Laten we het voor het gemak even hebben over één thema. Bijvoorbeeld het thema ‘veiligheid’. De één vindt het leuk om het over veiligheid op wijkniveau te hebben, de ander heeft het liever over internationale veiligheid. Wat zou jij het liefst willen bestuderen als je mag kiezen uit het volgende?

  • De veiligheid in je wijk. Worden er veel inbraken gedaan in mijn wijk?
  • De veiligheid in de provincie. Komt er veel drugs over de grens mijn provincie in?
  • De veiligheid in Nederland. Hoeveel criminele motorbendes zijn er actief in Nederland?
  • De veiligheid in Europa. Hoeveel mensen worden er grenzen over gesmokkeld om hier te werken in de prostitutie?
  • De veiligheid internationaal. Hoeveel terroristische aanslagen worden er gepland?
  • De veiligheid mondiaal: is de planeet voldoende beschermd tegen klimaatverandering? 

Het zijn natuurlijk hele verschillende thema’s. Maar misschien helpt het je wel om te bepalen wat voor jou te groot en wellicht ingewikkeld is, of wat voor jou juist te kleinschalig en wellicht nietszeggend is.