§ 1 Jurassic Park in Nederland

Jurassic

Jurassic Park is een bekende en oude serie films en gaat over archeologen en dinosaurussen. De tweede film gaat over een eiland, dat werd gebruikt voor het fokken van de dinosaurussen, wat geheim moest blijven. Maar dat komt al snel in gevaar wanneer de directeur van een nieuw themapark hierachter komt en de dieren wil vangen voor de opening van het nieuwe park.

De nieuwste film van Jurassic Park kwam in 2022. Misschien vind je het leuk om te kijken. Wil je de trailer zien?

Dinoland

Hieronder zie je de plattegrond van Dinoland (Zwolle), een themapark voor kinderen. Zoals je ziet is het park opgedeeld in de verschillende geologische tijdperken. Zo zijn er in een gedeelte van het park dino’s te zien uit het tijdperk Jura, en zijn er weer andere dino’s te zien in het gedeelte van het geologische tijdperk Trias en Krijt. Jura was de bloeiperiode van de dino’s. Tijdens Jura begon ook het oercontinent Pangea open te breken en ontstonden er veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Daardoor ging de aarde er anders uit zien. Vergelijk het plaatje in het boek maar eens met de plaatjes hieronder. Trias is het tijdperk vòòr Jura en Krijt is het tijdperk na Jura. Wat valt je op? Welke lijkt het meest op de aardbol zoals we hem nu kennen?

(Trias, vòòr Jura)
Krijt, na Jura)

Als je naar de de aarde kijkt in dit geologische tijdperk, kun je dan daarin iets terugzien van het oercontinent? Passen de werelddelen in elkaar?

Huidige wereldkaart

Uit het de afbeelding van het oercontinent in je boek kun je de huidige werelddelen niet onderscheiden. Toch zijn er sommige mensen die dit ordenen en zo een puzzel maken ten opzichte van de huidige werelddelen.