§ 3 De Romeinse samenleving

Ken je de stripverhalen van Asterix en Obelix? Misschien moet je daar wel als eerst aan denken als je hoort en leest over de Romeinen. Asterix en Obelix wonen in Gallië, dat is het westen van het Romeinse rijk, het huidige Frankrijk en België. In de ogen van de Romeinen waren de Galliërs agressief en onbeschaafd. Je kunt een aantal strips hier gratis lezen.

Het tijdperk van de Romeinen volgde na het tijdperk van de Grieken, waarover je in §1 hebt geleerd. Na keizer Julius Caesar greep keizer Augustus de macht. Hij voerde een monarchie in. Na de Pax Romana waren er veel burgeroorlogen en wisselden keizers elkaar snel af. Ook verspreidde het christendom zich over Europa maar dit werd hardhandig de kop ingedrukt door de toenmalige keizers. De Romeinen hadden namelijk hun eigen polytheïstische godsdienst, met goden die erg op de Griekse goden leken. Dit is een voorbeeld van dat Romeinen andere volken toestond om veel van hun eigen cultuur te behouden en dat de Romeinen veel van andere culturen overnamen.

Jupiter, zo heette de god van de hemel en onweer, net als de griekse oppergod Zeus.
Apollo, zo heette de god van de zon, muziek en geneeskunde, dezelfde god als de griekse god Apollo.
Bacchus, zo heette de god van de wijn, net als de griekse god Dionysos.
Venus, zo heette de god van de liefde, net als de griekse god Aphrodite
Mars, zo heette de god van de oorlog, net als de griekse god Ares
Mercurius, zo heette de god van de handel, net als de griekse god Hermes

De Griekse goden werden voor een groot deel overgenomen maar van de God van de christenen hadden de Romeinen niet zo’n hoge pet op. Het nieuwe testament in de Bijbel speelt zich ook af in de Romeinse tijd. Daar is te lezen dat de apostel Paulus het christelijk geloof verspreid over het Romeinse rijk. Paulus werd daarom vaak gevangengezet. Maar Paulus is een Romeins staatsburger. Daardoor heeft hij bepaalde rechten. Zo kon hij eisen dat de keizer in Rome zijn zaak beoordeelde op het moment dat hij gevangen werd gezet. Mensen die geen Romeins staatsburger waren, hadden deze uitzonderlijke rechten niet. Dit staat voornamelijk in het Bijbelboek Handelingen in de Bijbel. Later in de tijd werden christenen niet meer vervolgd, integendeel, Keizer Theodosius maakte van het christendom een staatsgodsdienst. Rome zelf werd langzaam een christelijke stad. De paus nam de functie van de keizers over. Met de traditionele, tolerante Romeinse staatsgodsdienst zou ook het machtige Romeinse Rijk ten onder gaan. Bron: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/verjaagd-door-het-christendom/