Inleiding: liefde leidt tot oorlog

De Grieken hadden tal van mythologieën. Dat zijn verhalen over de bekende Griekse goden. Heb je er wel eens één gehoord? Lees hieronder een aantal bijzondere mythologieën!

Griekse mythologie: Herakles

Herakles was de sterkste baby ooit. Herakles was de zoon van oppergod Zeus en zijn minnares Alkmene. De jaloerse vrouw van Zeus, Hera, werd Herakles’ aartsvijandin. Hera stuurde slangen op Herakles af, maar baby Herakles gebruikte deze slangen vrolijk als rammelaars. Toen de Olympische goden zich opmaken voor de oorlog tegen ‘’de Giganten’’, kreeg Herakles een wildcard. Herakles sleurde de grootste Gigant uit zijn geboorteland en uiteraard wonen de Olympiërs daardoor met vlag en wimpel.

Griekse mythologie: Oedipus

Laios, de vader van Oedipus, krijgt van het Orakel te horen dat hij gedood zal worden en dat zijn zoon zich zijn troon zal toe-eigenen. Om dit lot af te wenden, wordt Oedipus als hij nog een zuigeling is vastgebonden aan een rots om te sterven. Hij wordt gevonden, gered en opgevoed door een nederige familie. Hij heeft geen idee wie zijn echte vader is. Hij hoort van het Orakel dat hij zijn vader zal doden en zal trouwen met zijn moeder. Om dit te voorkomen vertrekt hij van huis. Hij ontmoet een vreemdeling. Ze maken ruzie, gaan op de vuist en de vreemdeling sterft. De vreemdeling is natuurlijk Laios, zijn echte vader. Alles wat de personages ondernemen om hun lot te omzeilen, brengt hen alleen maar dichterbij hun lot.

Griekse mythologie: het paard van Troje

Maar de bekendste mythe is wel die van het paard van Troje. Deze mythe gaat over de strijd tussen de Grieken en Troje. De Grieken parkeerden een heel groot houten paard voor de stadspoorten van Troje. De Trojanen waren reuze nieuwsgierig en sleepten het kunstwerk door de stadspoorten de stad binnen. Maar dat werd hun ondergang. Want in het houten paard zaten de Griekse soldaten verschanst. ‘s Nachts kropen deze soldaten uit het paard en zwaaiden ze de stadspoorten gul open voor hun landgenoten. En zo ging het mythische Troje, dat 10 jaar lang moeiteloos alle Griekse koninkrijken had weerstaan, in nauwelijks één nacht voorgoed ten onder.

Ben je bijzonder geïnteresseerd in mythologieën? Lees dan de boeken van Stephan Fry, bijvoorbeeld de boekenserie met de boeken ‘Mythos’, ‘Troje’ en ‘Helden’.