§ 2 Klimaten in het hellenistische rijk

Alexander de Grote was koning van Macedonië. Hij veroverde het Perzische Rijk tot aan de de rivier de Indus, waardoor hij een van de grootste rijken uit de oudheid bezat. Hij verspreidde de Griekse cultuur van kennis, kunst en wetenschap tot aan de uiteinden van zijn rijk.

Geel = steppeklimaat
Groen = middellands zeeklimaat
Blauw = woestijn
Paars = tropisch klimaat

Vulkanisme op aarde

***afbeelding Santorini verwijderd***

Zoals je kon lezen in het boek, is er vroeger een vulkaan uitgebarsten op dit eiland vanwege de platentektoniek daar, waarbij er heel veel inwoners omkwamen. De vulkaan is nu niet meer actief, maar vroeger wel. Hoe werkt dat, een actieve vulkaan? Een actieve vulkaan heeft een gevulde magmakamer. Je kunt op het plaatje zien hoe dat eruit ziet. Het magma wil ergens heen en zal uiteindelijk door de krater naar buiten komen.  Zodra magma aan het oppervlak komt noemen we dit lava. In Santorini is de lege magmakamer vervolgens ingestort. Er is een caldera ontstaan: een brede, diepe inzinking met een vlakke bodem in de top van de uitgebarsten stratovulkaan. In het geval van Santorini is de caldera volgelopen met water.

***afbeeldingen vulkanen verwijderd***

Zie je het verschil tussen een schildvulkaan en een stratovulkaan? Een schildvulkaan is veel platter, een stratovulkaan heeft een hogere rots. Meer weten? Kijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=WAf7QST-USQ&t=13s&ab_channel=AndreasBoonstra