§ 4 Verval en volkverhuizingen
In je boek is nauwkeurig te lezen waarom het Romeinse Rijk veranderde van een republiek in een aristocratie. Na de Pax Romana volgden keizers elkaar snel op en raakte het Romeinse Rijk in verval. Over de rol van het christendom kun je lezen in §3 van de online portals van dit hoofdstuk.
Grenzen
De Romeinen bewaakten hun rijk door de hulp van natuurlijke grenzen en gemaakte obstakels. De noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep dwars door Nederland: de Rijn. Deze grens wordt ook wel de Limes genoemd. Om deze grens te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, wegen, waterwegen en legerkampen. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven. De grens staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Klink op deze link als je meer wil weten over de Limes in Nederland en op deze webpagina staat een interactieve kaart met bezienswaardigheden.
Romeinse Limes
Volksverhuizingen en push- en pullfactoren
Ben jij wel eens verhuisd? Of geëmigreerd? Misschien zijn verre voorouders van jou wel geëmigreerd. Het is leuk om te zien waar in Nederland jouw achternaam het vaakst voorkomt. Waar komt jouw familie oorspronkelijk vandaan en wat waren push en pullfactoren?
Hoe loopt het na de volksverhuizingen af met het Romeinse Rijk? Kijk dit korte filmpje:
De hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk, Constantinopel, kennen we vandaag de dag als Istanbul. Nederland had ook twee plaatsen die stadsrecht kregen van de Romeinen. Namelijk Noviomagus, dat we nu kennen als Nijmegen, en Forum Hadriani, wat we nu kennen als Voorburg.
Er zijn ook een aantal spannende films gemaakt over het Romeinse Rijk. Een voorbeeld is Ben Hur en Gladiator. Beide gaan over de taferelen die zich in die tijd afspeelt in de colosseums, waarin de machtige keizer het in alles voor het zeggen heeft.
QR-codes bij opdrachten
Bij een aantal verdiepende opdrachten staan er qr-codes in je boek. Deze moet je scannen met de camera van je telefoon om de tekst achter de qr-code te open. Werkt het niet? Kijk dan hieronder welke link je nodig hebt:
Een dag in het leven van een Romein en een Bataaf:
Burgerrecht een moeilijke kwestie: Zaak Mauro RTL: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/3062736/uitzetting-mauro-strijd-met-kinderrecht
Kinderrechtenverdrag art 37: https://wetten.overheid.nl/BWBV0002508/2002-11-18#Verdrag_2
Mauro 10 jaar later (L1): https://www.1limburg.nl/nieuws/1639335/tien-jaar-later-heeft-mauro-net-een-paspoort-en-blikt-terug
Interview Mauro: