§ 5 Emancipatie en symbolen van macht in de oudheid

Tour door de Dodentempel? Kijk dit filmpje:

Meer weten over Hatsjepsoet en hoe haar sporen zijn uitgewist om haar herinnering teniet te doen? Lees het hier: https://www.nationalgeographic.nl/reizen/2018/07/deze-tempel-eert-een-uitzonderlijke-egyptische-koningin

Zoek op Google afbeeldingen eens op ‘Cleopatra neus’. Wordt ze met een grote of opvallende neus afgebeeld op de meeste plaatjes? Een grote en hoekige neus was in die tijd een symbool van macht.

Aletta Jacobs was een vrouw die veel later in de geschiedenis kwam (rond het jaar 1900) maar die veel heeft betekend voor de vrouwenemancipatie nu. Aletta Jacobs vroeg aandacht voor de gelijke rechten voor vrouwen als voor mannen. Zo konden vrouwen eerst niet studeren. Maar Aletta Jacobs wilde graag dokter worden. Ook wilde ze graag dat vrouwen kiesrecht kregen tijdens de politieke verkiezingen. Dat was eerst niet. Het Klokhuis heeft een aflevering over haar gemaakt. In dit filmpje geven ze een kijkje achter de schermen:

QR-codes bij opdrachten

Bij een aantal verdiepende opdrachten staan er qr-codes in je boek. Deze kun je scannen met de camera van je telefoon om de tekst achter de qr-code te open. Werkt het niet? Kijk dan hieronder welke link je nodig hebt: